21 september 2021 Zuivel

Lotte’s hoeve-ijs

Lotte’s hoeve-ijs: een scheptoog met 7 smaken op 60 meter van een koestal, ambachtelijker wordt het niet. Christel en Mark hebben een boerderij in Liezele (Puurs) en kwamen 6 jaar geleden met het idee om ijs te maken van eigen koemelk. Wat begon als een kleine test werd populair ijs waar mensen lang voor in de rij staan. Lotte’s hoeve-ijs – genoemd naar de dochter - is vandaag niet meer weg te denken uit de Oost-Vlaamse gemeente. Hieronder lees je het interview met Christel, de sterke dame achter Lotte’s hoeve-ijs.

Versgedraaid hoeve-ijs van ‘weidemelk’

Ik vind het belangrijk dat mensen weten dat ons ijs wordt gemaakt met melk van eigen koeien. Melk is een bepalende factor in ijs, dat is niet te vergelijken met flessenmelk. Daarbij komt dat onze koeien buiten mogen grazen, wat een direct gevolg heeft voor de smaak. Onze weidemelk wordt ook ter plaatse gepasteuriseerd. Mensen krijgen dus versgedraaid hoeve-ijs van uiterst verse melk. Dat vinden we belangrijk om mee te geven.

 

Verder zitten de smaken goed en dat doet veel. We hebben op dit moment 7 smaken in de scheptoog en een 14-tal in dozen. Vanille is het meest populair, daarna volgen speculaas en bosvruchten. Ons aanbod is dus niet gigantisch, maar mensen komen vaak terug, dat is heel fijn om te zien.

 

Een samenwerking die smaakt van in het begin

Heel eerlijk: we hebben Colac toevallig ontdekt tijdens een demonstratie in de groothandel. Wat mij altijd heeft aangetrokken, is het feit dat Colac een Belgisch product is. Daarnaast nam Colac ons van in het begin serieus. Ze zien ons niet als ’t klein boerderijke in Liezele, we zijn voor hen even belangrijk als grote ijsproducenten. Verder zat de samenwerking van in het begin goed: we draaiden samen een eerste batch vanille en we proefden meteen het verschil.

1/3
2/3
3/3

Non-stop vernieuwen

Colac is er van in het begin bij en weet mij vandaag nog altijd te inspireren. Lesley van Colac springt van tijd tot tijd gewoon eens binnen. Hij neemt initiatief en komt met nieuwe voorstellen om de gewoonte te doorbreken. Dat helpt mij enorm, gezien ‘blijven vernieuwen’ een van de grootste uitdagingen is in de branche.

 

We ontwikkelen samen nieuwe recepten en die gaan verder dan originele smaken. Zo helpen ze ook bij de creatie van bv. suikerloos en lactosevrij ijs. Maar ook voor de afwerking van de ijstoog kan ik op hen rekenen. Soms zoek ik via YouTube inspiratie voor versiering, maar als je dit samen met Colac uitprobeert, kan je ineens proeven. Zo kwamen ze ook met de gouden tip om eens een variëgato te testen. Daar was ik zelf nooit opgekomen, zo’n tips vind je niet op YouTube!

 

Eerlijk gezegd wisten we niet dat we zoveel ondersteuning zouden krijgen. De begeleiding gaat echt heel ver en ze gaan creatief om met feedback. De vraag om bv. variëgato’s van grotere stukken te voorzien, werd niet alleen positief onthaald, maar ook daadwerkelijk uitgevoerd. Dat maakt van Colac de ideale partner om mee samen te werken.

Lotte’s hoeve-ijs wordt op dit moment gedraaid met ijspasta van Colac. Daarnaast proef je onze ijssmaken, variëgato’s en sauzen regelmatig onder of bovenop het hoeve-ijs.

‘Soms zoek ik via YouTube inspiratie voor versiering, maar als je dit samen met Colac uitprobeert, kan je ineens proeven.’

Genoeg gelezen? Laat ons jouw verhaal schrijven.

Jouw traject begint bij Colac. Met onze dessertsauzen, fruitbereidingen en warm flavour bereidingen geef je jouw producten net dat extraatje. Wij stellen graag onze expertise ter beschikking om te kijken waar we jou het beste van dienst kunnen zijn.

Of het nu gaat om productieverbeteringen, aanpassingen aan recepten of zelfs geheel nieuwe producten, contacteer ons en we werken graag een oplossing uit op jouw maat.

Contacteer ons